Bine ați revenit pe pagina mea!
Astăzi vorbesc despre o nouă rețetă pe care am încercat-o zilele trecute. Este vorba despre tort de ciocolată cu frișcă . Blatul de cacao l-am făcut de N ori , frișca la fel , însă piesa de rezistența să-i spun așa , a fost crema de oua cu cacao. Nu mai facusem pană acum această cremă , deși o știam de mică, țin minte gustul chiar și acum , cand umplea mama torturile sau cojile de nuci. De fiecare dată la petreceri sau sărbători , tortul si nucile erau nelipsite . După ce am preparat crema pentru tort , nostalgia și dorul s-au instalat ușor în sufletul meu , așa că am pus mâna si am făcut si coji de nuci ca să am tacâmul complet, (despre nuci vă voi vorbi într-un alt articol) .
Să încep să prezint ingredientele.
Pentru blat : 10 ouă , 2 căni zahăr , 2 căni făină ,1 linguriță praf copt , 3 linguri cacao , un praf sare , o esență rom .
➧ Intr-un vas încăpător separ ouăle , si bat albușul spumă împreună cu sarea si zahaărul turnat treptat , pană se topește .
➧După ce spuma de albuș e tare , adaug gălbenușurile unul cate unul ,mixand la putere mică .
➧Cern făina cu praful de copt si cacao , adaug totul in ploaie si omogenizez ușor cu o spatulă. La sfarșit adaug esența si amestec bine. Pun totul intr-o tavă detasabilă de 24 cm , pentru 40 minute la cuptorul încins la 200 grade.
Ca sa vad daca blatul este bine copt, fac testul cu scobitoarea. Il las sa se raceasca in voie peste noapte .
Preparare crema de ou : 8 ouă , 2 căni zahăr tos , 2 esențe vanilie , 1 plic cacao de calitate , 1 pachet si jumătate de margarină pentru prăjituri .
➧ Această cremă se face la bain-marie. Adică la abur. Am nevoie de un vas de inox si o cratită in care acesta sa stea fix.
➧ In cratită pun apă cam de 3 degete si o dau la fiert . Intr-un vas de inox , bat ouăle întregi cu zahărul , adaug ulterior cacao si esențele . Cand apa fierbe , pun vasul cu crema deasupra aburului , si amestec continuu ușor .
➧ Crema se va subția la început când începe să devină călduță , dar spre sfarsit va deveni mai densa (ca un aluat de pandispan) , ea se va intari compet in timp ce se raceste de tot.
➧ Când stiu că e gata? Atunci cand pui degetul pe cremă , trebuie să FRIGĂ , nu sa fie caldută. Atunci o iau de pe foc si o las la răcit. Crema mea s-a facut in 10 minute fix , de cand am pus-o pe abur.
➧ Pană ce crema se răceste , mă ocup de margarină , care s-a inmuiat la temperatura camerei. Bat spumă margarina , si adaug treptat din crema racită de mai sus . Omogenizez bine si las crema la odihnit , in frigider .
Am făcut si un sirop pentru a însiropa tortul meu. Am folosit 1 cană zahăr , 500 ml apă , 1 esentă rom.
Blatul s-a răcit complet si il tai in 3 parti egale . Insiropez baza , adaug cremă de cacao , si asa continuu pana la ultimul blat. Sirop -cremă-blat.
Deasupra tortului am pus frișcă lichidă , pe care am bătut-o spumă tare .
Vă garantez gustul intens de ciocolată. Este cel mai bun preparat de casă , pentru iubitorii de ciocolată in special . Spor la incercat reteta .
Wow, ce bine arată! Din păcate eu m-am blocat la blat. Pe acesta sunt sigură că l-as putea reproduce, insa crema nu cred că mi-ar iesi. Nu prea am talent la prajituri din păcate, la creme de fapt.
Salvez reteta de blat, pare foarte pufos, sigur mi-ar plăcea. Trebuie sa gasesc o reteta de crema simplă care să imi iasa bine ��
Multumesc pentru reteta! ��❤
Simona Tucu
Asa este. Blatul iese foarte pufos. Eu asa il fac mereu.Cu placere .*
Ce poftă mi-ai făcut 🤗am să încerc și eu numaidecât rețeta.
Vaaai, arata intr-un mare fel! Trimite si la mine o felie.
Ce delicios este! Stiu ce voi prepara la desert pentru acest weekend 🙂
Pana acum n-am făcut niciodată un tort. Probabil ca pe măsura ce creste fetița mea ma voi specializa